In dit artikel

Hoeveel Moet Je Besteden aan een Afstudeercadeau?

Hoeveel Moet Je Besteden aan een Afstudeercadeau? (2024)

In dit artikel

Het puzzelen over hoeveel je moet besteden aan een afstudeercadeau kan een behoorlijke uitdaging zijn. Het is een vraagstuk waar ik ook mee geworsteld heb, en ik weet dat er geen sociaal geaccepteerde standaard bestaat voor dit cadeaubedrag.

In dit blog gaan we samen op zoek naar een passend budget, geven we tips over cadeaukeuzes en bespreken we de geldetiquette rondom deze speciale gelegenheid. Lees verder en ontdek hoe je met vertrouwen een gepast afstudeercadeau kunt kiezen zonder je portemonnee te plunderen!

Key Takeaway:

Het beste cadeau van 2024 koop je bij Bol.com vanwege het brede en diverse assortiment voor elke interesse en leeftijd. Bovendien maakt de snelle levering en uitstekende klantenservice het winkelproces zorgeloos en efficiënt.

Samenvatting

 • Er is geen vaste regel voor hoeveel geld je moet besteden aan een afstudeercadeau.
 • Het belangrijkste is om binnen je eigen budget te blijven en iets te kiezen dat bij de smaak en interesses van de afgestudeerde past.
 • Een cadeaubon is een handige optie, omdat de ontvanger zelf kan kiezen wat hij of zij wil kopen.
 • Populaire cadeaukaarten zoals de Podium Cadeaukaart en YourGift Cadeaukaart kunnen op verschillende plaatsen ingewisseld worden.

Gemiddelde uitgaven aan cadeaus voor verschillende gelegenheden

Bij verjaardagen geven mensen gemiddeld tussen de 10 en 50 euro uit aan cadeaus, afhankelijk van hun relatie met de jarige.

Verjaardagen

Verjaardagen zijn speciale dagen. We vieren ze met veel plezier. Voor een verjaardagscadeau geven we vaak niet te veel geld uit. Het gaat meer om de gedachte dan de prijs. Cadeaus hoeven niet duur te zijn om leuk te zijn.

Een mooie kaart of een lief kleinigheidje kan al genoeg zijn. Maar er is geen vast bedrag dat je moet besteden. Je kiest wat past bij jouw budget en de persoon die jarig is.

Kinderen

Voor kinderen is er geen vaste richtlijn over hoeveel je moet besteden aan een cadeau. Het belangrijkste is om iets te kiezen waar ze blij mee zullen zijn. Je kunt bijvoorbeeld denken aan speelgoed, boeken of spellen die passen bij hun interesses.

Een populaire optie is ook een cadeaubon, zoals de Podium Cadeaukaart of de YourGift Cadeaukaart, zodat ze zelf iets kunnen uitkiezen. Het hoeft niet veel geld te kosten, zolang het maar attent en passend is voor het kind.

Familie

Mijn familie is altijd erg hecht en we geven elkaar graag cadeautjes bij speciale gelegenheden. Er is echter geen vaste regel voor hoeveel we moeten besteden aan een cadeau voor een familielid.

Het belangrijkste is dat het cadeau vanuit ons hart komt en past bij de persoon die het ontvangt. We proberen altijd iets te geven wat de ontvanger leuk vindt of nodig heeft. Soms geven we ook geld, zodat ze zelf kunnen kiezen wat ze willen kopen.

Maar het gaat er niet om hoeveel geld we uitgeven, het gaat erom dat we laten zien dat we om elkaar geven en willen vieren wat er te vieren valt.

Schoonfamilie

Als het gaat om cadeaus voor je schoonfamilie, is het belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke relatie en budget. Er is geen vaste regel voor hoeveel geld je moet besteden aan een cadeau voor je schoonfamilie.

Het is echter altijd attent om iets te geven dat past bij de gelegenheid en laat zien dat je de familie waardeert. Een gepersonaliseerd cadeau kan een goede keuze zijn, zoals een fotolijstje met een mooie foto van jullie samen.

Ook zou je kunnen overwegen om een cadeaubon te geven, zodat ze zelf iets kunnen uitkiezen. Onthoud dat het belangrijkste is om een cadeau te geven dat vanuit je hart komt en waarvan je weet dat het gewaardeerd zal worden.

Goede vrienden

Bij goede vrienden is het gebruikelijk om wat meer uit te geven aan een cadeau, omdat je een hechtere band met hen hebt. Er is geen vast bedrag dat je moet besteden, maar het is belangrijk om iets te kiezen dat past bij de interesse en persoonlijkheid van je vriend.

Een persoonlijk cadeau kan een leuke optie zijn, zoals een fotoboek met herinneringen of een zelfgemaakt kunstwerk. Als je niet zeker weet wat je vriend leuk zou vinden, kun je altijd gaan voor een cadeaubon.

Dit geeft hen de vrijheid om iets te kiezen waar ze echt blij mee zullen zijn.

Kennissen

Bij kennissen is het gebruikelijk om iets minder geld uit te geven aan een cadeau. Er zijn geen harde regels hiervoor, maar meestal besteed je minder dan wanneer het gaat om goede vrienden of familie.

Een cadeaubon kan een goede keuze zijn, omdat de ontvanger dan zelf kan bepalen wat hij of zij ermee wil kopen. Populaire cadeaukaarten zoals de Podium Cadeaukaart en YourGift Cadeaukaart zijn handige opties, omdat ze op verschillende plaatsen kunnen worden ingewisseld.

Met een YourGift Cadeaukaart hoeft het saldo niet in één keer besteed te worden, wat handig kan zijn voor kennissen die graag zelf willen bepalen wanneer ze het cadeau willen gebruiken.

Collega’s

Collega’s zijn vaak mensen met wie je een goede werkrelatie hebt. Wanneer het tijd is om een afstudeercadeau te geven aan een collega, is het belangrijk om rekening te houden met je relatie en budget.

Er is geen vastgesteld bedrag dat je moet besteden aan een afstudeercadeau voor een collega. Het is echter gebruikelijk om een klein gebaar te maken, zoals een cadeaubon of een persoonlijk cadeau.

Een cadeaubon stelt de ontvanger in staat om iets te kiezen wat hij of zij echt leuk vindt. Populaire cadeaubonnen zijn onder andere de Podium Cadeaukaart en de YourGift Cadeaukaart, die op verschillende plaatsen kunnen worden ingewisseld.

Geldetiquette bij cadeaus

Wat wordt er verwacht als het gaat om cadeaus geven en ontvangen? Benieuwd naar de do’s en don’ts van cadeaugebruiken? Lees snel verder!

Wat is gebruikelijk

Bij het geven van cadeaus, zoals bij een afstudeercadeau, is er geen vaste regel voor hoeveel geld je moet besteden. Het is belangrijk om binnen je eigen budget te blijven en iets te kiezen dat passend is voor de ontvanger.

Er is geen sociaal geaccepteerde standaard, dus voel je niet verplicht om veel geld uit te geven. Een cadeaubon is vaak een goede optie omdat de ontvanger zelf kan bepalen wat hij of zij ermee wil kopen.

Populaire cadeaukaarten zoals de Podium Cadeaukaart en de YourGift Cadeaukaart kunnen op verschillende plaatsen worden ingewisseld. Je kunt ook overwegen om een persoonlijk cadeau te geven of om voor budgetvriendelijke opties te kiezen.

Wat zijn standaardcadeaus

Bij het geven van cadeaus zijn er geen vaste regels voor wat als standaardcadeau wordt beschouwd. Het hangt af van de persoonlijke voorkeuren en behoeften van de ontvanger. Enkele veelvoorkomende standaardcadeaus zijn:

 • Bloemen: Een mooie bos bloemen is altijd een gewaardeerd cadeau.
 • Chocolade: Veel mensen houden van chocolade, dus dit kan een veilige keuze zijn.
 • Boeken: Als je weet dat de ontvanger graag leest, is een boek een goed idee.
 • Sieraden: Voor speciale gelegenheden zoals afstuderen kan sieraden een mooi en betekenisvol cadeau zijn.
 • Parfum of verzorgingsproducten: Dit soort cadeaus zijn vaak populair bij zowel mannen als vrouwen.
 • Elektronica: Denk aan gadgets zoals koptelefoons, draagbare speakers of andere elektronische accessoires.

Wat zijn not done cadeaus

Het is belangrijk om te weten welke cadeaus je beter kunt vermijden bij het geven van een afstudeercadeau. Hier zijn enkele not done cadeaus:

 1. Onpersoonlijke cadeaus zoals een standaard mok of sleutelhanger.
 2. Cadeaus die geen verband houden met de interesses of toekomstplannen van de afgestudeerde.
 3. Te goedkope cadeaus die weinig waarde tonen.
 4. Geld in een envelop zonder enige vorm van presentatie of personalisatie.
 5. Grote en volumineuze cadeaus die moeilijk te vervoeren zijn.
 6. Cadeaus met politieke of religieuze boodschappen, tenzij je zeker weet dat de afgestudeerde dit waardeert.

Hoeveel geld moet je uitgeven aan een afstudeercadeau?

Er is geen vaste richtlijn voor hoeveel geld je moet besteden aan een afstudeercadeau. Het belangrijkste is om binnen je eigen budget te blijven en iets te kiezen dat bij de smaak en interesses van de afgestudeerde past.

Het is niet nodig om veel geld uit te geven aan een cadeau. Een cadeaubon is een goede optie, omdat de ontvanger dan zelf kan kiezen wat hij of zij wil kopen. Populaire cadeaukaarten zoals de Podium Cadeaukaart en YourGift Cadeaukaart kunnen op verschillende plaatsen ingewisseld worden.

Met de Sportcadeaukaart kan de ontvanger sportieve activiteiten uitzoeken. Restaurants die aangesloten zijn bij Diner Cadeau accepteren meerdere cadeaukaarten tegelijkertijd. Het is dus niet nodig om het hele bedrag in één keer te besteden.

Onthoud dat het geven van een cadeau vooral gaat om het gebaar en de gedachte erachter, niet om het geldbedrag dat je spendeert.

Tips voor het selecteren van een passend cadeau

– Denk aan de interesses en hobby’s van de afgestudeerde persoon en selecteer een cadeau dat bij hen past.

Cadeaukaarten

Cadeaukaarten zijn een handige en populaire optie als afstudeercadeau. Hiermee kan de ontvanger zelf bepalen wat hij of zij wil kopen. Twee bekende cadeaukaarten zijn de Podium Cadeaukaart en de YourGift Cadeaukaart.

Met de Podium Cadeaukaart kunnen mensen bijvoorbeeld kaartjes voor concerten, theater of evenementen kopen. De YourGift Cadeaukaart kan ingewisseld worden bij verschillende winkels, webshops en andere locaties.

Wat ook handig is, is dat het saldo op een YourGift Cadeaukaart niet in één keer opgemaakt hoeft te worden. Als je liever iets sportiefs wilt geven, dan is er ook de Sportcadeaukaart.

Hiermee kan de ontvanger een sportieve activiteit kiezen die hij of zij leuk vindt. En als je iemand wilt trakteren op een etentje, dan is de Diner Cadeau een goede keuze. Deze cadeaukaart wordt geaccepteerd bij verschillende restaurants en je kunt meerdere cadeaukaarten tegelijkertijd gebruiken.

Persoonlijke cadeaus

Voor een afstudeercadeau zijn persoonlijke cadeaus ook een goede optie. Denk hierbij aan iets wat past bij de hobby’s of interesses van de afgestudeerde. Bijvoorbeeld een boek van hun favoriete auteur, een kunstwerk dat past bij hun smaak, of een gepersonaliseerd sieraad.

Het belangrijkste is om iets te kiezen wat speciaal en betekenisvol is voor de ontvanger. Op die manier laat je zien dat je moeite hebt gedaan om een cadeau te vinden dat echt bij hen past.

Budgetvriendelijke opties

Als je op zoek bent naar een budgetvriendelijk afstudeercadeau, zijn er genoeg opties waaruit je kunt kiezen. Hier zijn enkele ideeën:

 • Een gepersonaliseerd notitieboekje of dagboek: Dit is een praktisch cadeau dat de pas afgestudeerde kan gebruiken om hun gedachten op te schrijven of notities te maken.
 • Een fotolijstje: Vul het lijstje met een foto van jullie samen of met herinneringen aan de studententijd. Het is een persoonlijk en betekenisvol cadeau.
 • Een handgeschreven brief: Schrijf een oprechte en bemoedigende brief om de afgestudeerde te feliciteren met hun prestatie. Dit kost je niets, maar zal zeker gewaardeerd worden.
 • Een abonnement op hun favoriete tijdschrift of streamingdienst: Geef ze iets waar ze echt van kunnen genieten, zonder dat het veel kost.
 • Een zelfgemaakt geschenk: Als je handig bent, kun je iets unieks maken, zoals een armband of sleutelhanger. Dit toont extra moeite en zorgt ervoor dat het cadeau nog specialer wordt.

Conclusie

Uiteindelijk is er geen vaste regel voor hoeveel je moet uitgeven aan een afstudeercadeau. Wat belangrijk is, is dat je iets geeft wat bij de ontvanger past en binnen je eigen budget blijft.

Een cadeaubon kan een handige optie zijn, aangezien de ontvanger zelf kan kiezen waar hij of zij het geld aan uitgeeft. Onthoud dat het gebaar en de gedachte achter het cadeau vaak belangrijker zijn dan het bedrag dat je eraan besteedt.

Meer over afstudeercadeau’s

Welkom op onze uitgebreide blog over “Afstudeercadeau Info”! Als je met vragen zit zoals “Hoeveel besteden” aan een “Afstudeercadeau” of “Wanneer geven” en “Hoe geven“, dan hebben we artikelen die deze vragen grondig beantwoorden. We kennen allemaal het dilemma van “afgestudeerd en nu” en zoeken het perfecte “cadeau afstuderen” of “geslaagd cadeau“.

Zit je in de knoop over het “Verpakken” van je geschenk? Bekijk dan onze blogsecties over “cadeau inpakken“. We hebben handige tips voor het kiezen van de juiste “cadeau doosjes“, het mooiste “cadeau papier“, en hoe je met een creatief “cadeau lint” je geschenk kunt “Presenteren“.

Maar daar stopt het niet! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste “Trends“? Of ben je op zoek naar “Unieke afstudeercadeaus“? Ook dat komt uitgebreid aan bod. En als je je ooit hebt afgevraagd of het “cadeau of kado” moet zijn, wij scheppen duidelijkheid!

Veelgestelde Vragen

1. Wat betekent “Hoeveel Moet Je Besteden aan een Afstudeercadeau?”

“Hoeveel Moet Je Besteden aan een Afstudeercadeau?” gaat over de financiële planning die je doet om een geschenk voor afstuderen te kopen.

2. Wat zijn enkele cadeauideeën voor een afstudeercadeau?

Er zijn veel cadeauideeën voor een afstudeercadeau, zoals boeken, sieraden, en technologie.

3. Hoeveel moet ik uitgeven aan een afstudeercadeau volgens de cadeauetiquette?

De prijs van een afstudeercadeau kan variëren volgens je cadeaubudget en de cadeaugeefgewoonten van jouw cultuur.

4. Hoe kan ik betaalbare afstudeercadeaus vinden?

Je kunt betaalbare afstudeercadeaus vinden door naar cadeausuggesties online te zoeken of door winkels te bezoeken die goede deals aanbieden.

5. Wat is de traditie van het geven van een afstudeercadeau?

De traditie van het geven van een afstudeercadeau is een manier om de prestatie van de student te erkennen en hem of haar succes te wensen in de volgende fase van het leven.

» Referenties

1. An integrative review of gift-giving research in consumer behavior and marketing, Julian Givi, Laura Birg, Tina M. Lowrey, Jeff Galak, 07 July 2022
https://myscp.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jcpy.1318

2. A bibliometric analysis on gift giving, Mansi Gupta, Parvathy, Julian Givi, Moumita Dey, H. Kent Baker, Gopal Das
First published: 28 December 2022
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/mar.21785

3. Trickle Down Spending: The Role of Income Inequality on Gift Spending Decisions, Max Alberhasky and Andrew D. Gershoff
https://www.journals.uchicago.edu/doi/abs/10.1086/726424?journalCode=jacr

» Referenties

Team Afstudeercadeau.nl

Team Afstudeercadeau.nl

Wij zijn het enthousiaste team achter Afstudeercadeau.nl, vastberaden om jou te voorzien van inspiratie voor betekenisvolle geschenken ter ere van deze mijlpaal. Ontdek hoe wij je kunnen bijstaan bij het vinden van het perfecte cadeau dat de prestaties en het harde werk van de afstudeerder op passende wijze viert. Lees meer over ons >

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *